Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2013 yılına ilişkin ''Yıllık Sanayi ve Hizmet İstatistikleri'' geçici sonuçlarını yayımladı. Geçici sonuçlara göre 2013 yılında faal olan girişimlerin %41,3’ü hizmet sektöründe, %39,9’u ise ticaret sektöründe.
Avrupa Topluluğunda Ekonomik Faaliyetlerin İstatistikî Sınıflaması, (NACE) Rev. 2 kısım ayrıntısında ise ilk üç sıraya göre toptan ve perakende ticaret; motorlu kara taşıtlarının ve motosikletlerin onarımı sektöründen sonra %15,6 ile ulaştırma ve depolama ve %12,6 ile imalat sanayi sektörleri yer aldı.
Girişim Sayıları, İstihdam ve Katma Değerin Sektörlere Göre Oransal Dağılımı, 2013
Hizmet sektörü toplam istihdamın %35,8’ini oluştururken; sanayi sektörünün istihdam payı %29,5 oldu. NACE Rev. 2 kısım ayrıntısında ise %27,1’lik pay ile imalat sanayi, %24,3 ile toptan ve perakende ticaret; motorlu kara taşıtlarının ve motosikletlerin onarımı, %10,3 ile inşaat sektörü izledi.
Faktör Maliyetiyle Katma Değerde En Yüksek Pay Sanayi Sektöründe Oluştu
Sanayi sektörü faktör maliyetiyle katma değerde %42,5’lik pay ile ilk sırada yer aldı. Girişimlerin en fazla bulunduğu ve istihdam payı en yüksek olan hizmet sektörünün katma değer payı %30,7 iken, ticaret sektörünün katma değer payı %19,8 oldu.
Katma Değerin İmalat Sanayi Bölümlerine Göre Oransal Dağılımı, 2013
NACE Rev. 2 kısım ayrıntısında yaratılan faktör maliyetiyle katma değere göre imalat sanayi sektörü %34,8 paya sahipti. İmalat sanayi kısmının bölümlerine göre yaratılan faktör maliyetiyle katma değerde en yüksek paya sahip bölümler ise sırasıyla %11,6 ile gıda ürünlerinin imalatı, %9,7 ile tekstil ürünlerinin imalatı ve %8,1 ile diğer metalik olmayan mineral ürünlerin imalatı oldu.
Hizmet Sektörlerinde Ciroda En Yüksek Payı Ulaştırma ve Depolama Sektörü Aldı
Ulaştırma ve depolama sektörü ciroda %40,3’lük pay ile ilk sırada yer aldı. Hizmetlerde yaratılan ciroda en yüksek paya sahip diğer kısımları ise sırasıyla %12,2 ile İdari ve destek hizmet faaliyetleri, %12,1 ile Konaklama ve yiyecek hizmeti faaliyetleri, %11,8 ile Bilgi ve iletişim ve %11,1 ile Mesleki, bilimsel ve teknik faaliyetler izledi.
Cironun Hizmetlerde Kısımlara Göre Oransal Dağılımı, 2013
İmalat Sanayindeki Girişimlerin %60,8’i Düşük Teknoloji İle Çalıştı
Düşük teknolojide yoğunlaşan imalat sanayindeki girişimler, istihdamın %53,8’ini, faktör maliyetiyle katma değerin %39,1’ini oluşturdu.
İmalat Sanayinde Temel Göstergelerin Teknoloji Düzeyine Göre Oransal Dağılımı,2013
Orta-düşük teknoloji ve orta-yüksek teknoloji düzeylerinde girişim sayısı ve istihdam oranları farklı iken, yaratılan faktör maliyetiyle katma değer açısından büyük bir faklılık göstermedi.
TÜİK kaynaklı haberimizi tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.