Quantcast
Channel: Girişim Haber
Viewing all articles
Browse latest Browse all 7043

Gıda İsrafına Karşı Türk Buluşu Yankı Uyandırdı!

$
0
0

Sabancı Üniversitesi’ne bağlı Nanoteknoloji Araştırma ve Uygulama Merkezi’nden Hayriye Ünal ve ekip arkadaşları tarafından gıdaların raf ve saklama ömrünü uzatabilen bir özel bir ürün geliştirildi. Söz konusu teknoloji dünyada büyük yankı uyandırdı. 

Sabancı Üniversitesi Nano Teknoloji Araştırma ve Uygulama Merkezi Araştırmacıları, gıda maddelerinin saklanması için yeni bir ürün geliştirdi. Kil parçacıklarının entegre edildiği ve ilk bakışta sıradan streç filme benzeyen bu ürün, birçok gıda maddesinin daha uzun süre ve sağlıklı korunmasını sağlıyor.

Ağırlıkla seramik yapımında kullanılan kilin nano teknoloji kullanılarak ambalaja entegre edilmesi ile oluşturuldu. Geliştirilen ürün anti bakteriel madde salımı gerçekleştiriyor biyolojik bozulmayı yavaşlatıyor. Aynı zamanda meyve ve sebzelerden salgılanan etilen gazını hapsediyor. Gazlara karşı geçirgenliği iyileştirildi.

Gıdalardaki Raf Ömrünü Uzatıyor

Bu ürünle sadece gıda malzemeleri uzun saklanmayacak aynı zamanda daha sağlıklı bir ürün zinciri de oluşturulacak. Katkı maddesini gıdaya değil ambalaj malzemesini koyulmuş oluyor. Bu şekilde gıdanın güvenliğini daha doğal bir şekilde sağlanmış oluyor. Bu ürün bir gıda maddesinin toplandığı tarladan konulduğu plastik kasadan markete olan yolculuğunda korunup gıda israfı da önemli ölçüde azalmış olacak.

Bu yeni ambalaj teknolojisini geliştiren araştırmacıların tamamı Türkiye’den. Sabancı Üniversitesi’ne bağlı Nanoteknoloji Araştırma ve Uygulama Merkezi’nden Hayriye Ünal ve ekip arkadaşları tarafından geliştirilen bu teknolojiyi dünya dikkatle takip etti ancak ne yazık ki çalışma henüz Türkiye’de duyulmadı.

Türk Bilim İnsanlarının Buluşu Dünya Basınında

İngiltere’den Hindistan’a dünya medyasının geniş yer verdiği bu buluş ilk kez ocak 2017’de Food Bioprocess Technology’de yayınlandı. 22 Ağustos’ta ise ABD’deki American Chemical Society’nin (ABD Kimya Topluluğu) 254’üncü toplantısında masaya yatırıldı.

Amerikan Çevre Koruma Dairesi (The Environmental Protection Agency) de bu ürünün evdeki yiyeceklerin atık olma süreçlerini azalttığını vurguluyor. İngiliz ve Amerikan medyası bu önemli çalışmayı anlatırken dünyadaki insanların eski zamanlardan bu yana meyveleri, sebzeleri ve etleri korumaya çalıştığı, tuzlama, konserve, dondurma ya da plastik filmlerle sarma gibi süreçleri yaşadığını vurguluyorlar ve bu ambalajın önemli bir adım olduğunu anlatıyorlar…

Muzda Çilekte Denendi, Başarılı Oldu

Geliştirilen nano kil tüp içeren ambalaj filmi çürümeyi ve bakteri oluşumunu engelleyerek besinlerin daha iyi korunmasını sağlıyor. Normalde ambalajlardaki geçirgenlik nedeniyle, su buharı ve oksijen dolaşıma girerek besinin etrafında etilen birikimine neden olur. Meyveler ve sebzelerden salınan etilen bozulmayı ve çürümeyi hızlandırır. Bilim insanları polietilen filmle yani en yaygın plastik bileşikle çalışmaya başladılar. Yeni geliştirilen filmi test etmek için domates, muz ve tavuk ambalajlanarak deneme yapıldı. Ayrıca yine aynı besinler normal filmle de paketlendi ve karşılaştırıldı. 10 gün içinde yeni filmin içindeki domateslerin, eski filme göre daha iyi korunduğu gözlendi. Muzlar daha iyi ve sarı renklerini korurken, tavuğun da buzdolabında 24 saat sonunda daha az bakteri ürettiği gözlendi.

Derleme haberimizi tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 7043

Latest Images

Trending Articles


şems suresinin havassı(zina eden erkek için)


SCCM 2012 Client Installation issue


Foxtrot Six Türkçe Dublaj izle (2020)


Hadi Gidelim Türkçe dublaj izle (2020)


Hakan Sabancı 4 ayrı adrese Sevgililer Günü buketi gönderdi!


Şekilli süslü hazır floodlar


Fatiha Suresinin Havassı Celilesi


ya vedud


Göz Hastalıklarının Şifası İçin


EL-Mütekebbir Esması ve Sırları